Nyttig information om sprøjtekabiner

Sprøjtekabiner er en nødvendig del af udstyret, når man skal male noget større end en lille genstand. De giver et lukket område, hvor maleren kan arbejde uden at være bange for, at overspray kommer på noget andet i værkstedet. Selve kabinen er normalt lavet af metal eller et andet uigennemtrængeligt materiale og har et ventilationssystem til at fjerne malingsdampene. Nogle kabiner har også lys til at belyse arbejdsfladen.

Der findes flere typer sprøjtekabiner. De to mest almindelige er den horisontale og den vertikale type. Den horisontale type er den mest almindelige og er grundlæggende en stor metalkasse med en ventilator i den ene ende og et udsugningssystem i den anden ende. Maleren står i den åbne ende og sprøjter det emne, der skal males. Den lodrette type er mere som et lille rum med vægge, loft og gulv. Den har en dør, der kan åbnes, så maleren kan komme ind, og et udsugningssystem på bagsiden. Denne type er bedre til sprøjtning af store genstande, f.eks. biler.

En sprøjtekabine skal være stor nok til at rumme den genstand, der skal males, og der skal være masser af plads omkring den, så maleren kan bevæge sig rundt. Den skal også være høj nok til, at maleren kan stå lige op uden at slå hovedet. Ventilatoren skal være stærk nok til at skabe en luftstrøm, der holder malerdampene fra malingen væk fra maleren. Og endelig skal den have et effektivt udsugningssystem til at fjerne disse dampe fra bygningen.

Hvordan fungerer en sprøjtekabiner?

En sprøjtekabine fungerer ved at holde overspray fra maling eller andre efterbehandlingsprocesser tilbage og giver operatøren mulighed for at arbejde i et kontrolleret miljø. Den mest almindelige type sprøjtekabine er en “tør” kabine, som bruger filtreret luft til at fjerne malingpartiklerne fra luften. i “våde” kabiner anvendes vand til at opsamle malingpartiklerne, og de anvendes typisk til efterbehandlinger med store mængder maling.